3 Temmuz 2017 Pazartesi

Seslendirme Sırasında Yapılan Hatalar


     SESLENDİRME HATALARI    

Güncel, akılda kalan, etkileyen, kurgu ile hazırlanmış, dikkat gerektiren, düzgün diksiyon ve hitabet yeteneğine sahip kişilerin seslendirme yaptığı günümüzde, profesyonel ve yerel olmak üzere alanlara ayrılması seslendirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize kanıtlamış oluyor. Genellikle yerel seslendirmenler tarafından okunan metinlerde seslendirmenin doğru okuması gerekirken kulaktan duyma okumalarla o metinin doğru okunamaması ve hatalar silsilesini getirmesi an meselesidir.

Şimdi size örnek metinler ve okuma yanlışlarını aşağıda belirteyeceğim.

Örnek metin 1:İnşaat firmaları,konutları ve yaşam alanlarını düzenlemeye yardımcı olan özyüksek harfiyat geniş araç parkı ile çalışmalarına devam ediyor…
Telefonlar 0 212 …. 69 63 -0532 …330.45.96

Örnek metin 1 de İnşaat,konut ve yaşam alanlarını düzenlemeye yardımcı olan özyüksek hafriyat geniş araç parkuruyla çalışmalarına devam ediyor.
Telefon numaraları 0 212 …. 69 63 -0532 …330.45.96

Yukarıdaki metinde en çok yanlış yapılan kelime hatalarının başında
Hafriyat gelmektedir.Seslendirmenler ısrarla Harfiyat diyerek hata yapmaktadır… Bu ve buna benzer kelimeler;

‘’Hafriyat’’ Doğru kelimedir.Sık kullanılan Harfiyat Yanlıştır.
‘’Zarafet’’ Doğru kelimedir.Sık kullanılan Zerafet Yanlıştır.
‘’Sürpriz’’ Doğru kelimedir.Sık kullanılan Sürpriz Yanlıştır.
‘’Yanlış’’ Doğru kelimedir.Sık kullanılan Yalnış Yanlıştır.

Günümüzde profesyonel seslendirme ve dublaj yapan kişilerde bile duymaya maruz bırakıldığımız hatalar topluma sanki o kelime doğruymuş izlenimi vermekte ve toplum o doğrultuda konuşma aralarına hatalı kelimeleri koymaktadır.Buda toplum içinde doğru bildiğimiz fakat yanlış olan kelimelerin çokluğunu açıkça göstermektedir. Bu nedenle seslendirme yapan kişilerin sık sık kitap okuması, diksiyon ve hitaben konusunda eğitim alması zorunlu hale gelmiştir. Diksiyonu düzgün olan fakat eğitim almış kişilerde bile kelime yanlış söylemleri ile karşılaşmaktayız.

Sayın dinleyenler Piskolojik  hastalıklar son dönemde artmaya başladı
Cümlesindeki piskolojik kelimesi yanlıştır.Doğrusu Psikolojik dir.
Güne başlarken Gaztelerdeki manşetleri sizlere aktaralım.
Cümlesindeki Gazteler kelimesi yanlıştır.Doğrusu Gazetelerdeki dir.
Ve daha birçok hatalı kelimeleri telaffuz ederek geçen hayatımıza çeki düzen vermemiz topluma örnek olmamız açısından son derece önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Jingle(cıngıl) Nedir,Nasıl Yapılır

Jingle Türkçe’de şıngırdamak anlamına gelsede bu anlamın diğer benzer anlamları çalmak,çınlamak olduğundan reklam endüstrisi için kulla...