3 Temmuz 2017 Pazartesi

Evinizde Basit Ses Stüdyosu Kurma

                                    BASİT SESLENDİRME STÜDYOSU KURMAK

Basit ve işe yarayan bir seslendirme stüdyosu kurmak için neler gerekli ondan bahsedelim dilerseniz.Bir önceki yazımızda seslendirmeyi hangi ortamda yapacağımız konusunda bildiğim kadarı ile sizlere aktarmaya çalışmıştık.Şimdi ise daha teknik ve donanım konusunda sizleri bilgilendireceğiz.
Ses kayıt stüdyosu için maliyet  göreceli bir kavram olduğundan dilediğiniz kadar para dökebilirsiniz maliyet konusunda sınır yok.

Örneğin dünyanın en pahalı mikrofonları arasında telefunken ela m 270 modeli fiyatı
Tam 85.000 tl yani baktığımızda sadece bu mikrofonu aldığınızda stüdyo maliyetinizin sizi nerelere kadar götüreceği belirsiz.



Fakat biz daha az maliyetli bir seslendirme ortamı yaratmak istediğimizden şimdilik sadece bu mikrofonun hayal olduğunu söyleyebiliriz.Merak edenler için dünyanın en pahalı ses kayıt stüdyosu İngiltere de bulunan AbbeyRoad Stüdyo bu stüdyo 1931 yılında kurulmuş dünyanın yine en eski ses kayıt stüdyoları arasında yerini almaktadır.







Şimdi konumuza geri döndüğümüzde evde hem hobi hemde pratikte kendi sesinizi dış dünyada tanıtacağınız kayıt setup sistemi kurmaya katlığınızda öncelikle kuracağınız cihazları çok iyi tanımanız veya sürekli teknik destek alacağınız ev ahalisi yanınızda olması gerekiyor.

Seslendirme yapacağınız ortamda başrol oyuncusu elbette bilgisayar olacaktır.Alacağınız bilgisayar hem hız hemde donanım noktasında orta düzeyli olması size avantaj sağlayacaktır.



Böyle bir bilgisayarın maliyeti 2 bin tl civarı ve üzerindedir.Bu bilgisayarda aynı zamanda basit ve kullanışlı ses kayıt programı (internetten bir çok demo indirebilirsiniz) olması gerekmektedir.Ayrıca bilgisayarınızda dahili veya harici ses kartı sürekli olması gerekmektedir.Harici tek kanal ses kartlarının günümüz fiyatı 300 tl ve üzeri civarındadır.


Harici ses kartında en önemsenen nokta ise +48 desteklemesi,en az 2 kanallı olması,kulaklık çıkışı olması gerekmektedir.Gelelim mikrofonunuza alacağınız mikrofon tembel bir mikrofon olmamalı ve condenser diyaframlı bir mikrofon olması ses desibeli açısından faydalı olacaktır.Piyasada condenser olarak satılan bir çok ucuz mikrofonun diyafram derinliği çok düşük olduğundan markalı bir mikrofonu tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.Markalı geniş diyaframlı condenser mikrofon fiyatlarlıda en düşük 500 tl ve üzeri fiyatlandırılmaktadır.



Tabii Türkiyede mikrofon konusunda üretim olmadığı için dolar kuru durumuna göre bu fiyatlar farklılık gösterebilir.Yaptığınız kayıtları dinlemenize yardımcı olacak önerimiz referans olarak çeşitleri bulunan kulaklıklardır.

Peki normal kulaklık olmazmı derseniz olur fakat referans kulaklıklar birebir flat tabir edilen sesi bize ilettikleri için dilediğimiz gibi yanılma payı olmadan sesimizin kalitesi ile oynayabiliriz.Hepsi bu kadar.

·        BİLGİSAYAR
·        HARİCİ VEYA DAHİLİ SES KARTI(24 BİT)
·        MİKROFON(DİYAFRAMLI)
·        KULAKLIK(REFERANS)


Tüm bu sistemin günümüz koşullarındaki maliyeti 3.500 TL olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Jingle(cıngıl) Nedir,Nasıl Yapılır

Jingle Türkçe’de şıngırdamak anlamına gelsede bu anlamın diğer benzer anlamları çalmak,çınlamak olduğundan reklam endüstrisi için kulla...